Cardiale revalidatie

Wat is cardiale revalidatie?

Cardiale revalidatie is revalidatie voor patiënten met hartproblemen, bijvoorbeeld na CABG (overbruggingen), het plaatsen van een stent, na een hartinfarct, hartfalen of een hartoperatie. 

Samen stellen we een individueel, persoonlijk oefenprogramma op dat gebaseerd is op jouw conditie en behoeften. Zo’n programma kan bestaan uit verschillende soorten oefeningen. Daarnaast gaan we ook dieper in op een gezonde levensstijl. 

Waarom cardiale revalidatie?

Hartpatiënten die cardiale revalidatie volgen, leren de grenzen van hun lichaam kennen en bouwen stelselmatig hun fysieke conditie terug op, nadat ze getroffen zijn geweest door een hartprobleem 

Het doel van cardiale revalidatie is dan ook het verbeteren van je lichamelijke activiteit en conditie. Op die manier verminderen we de kans op verdere hartproblemen en overlijden door hartfalen aanzienlijk.

Cardiale revalidatie oefeningen

Alle oefeningen zijn altijd gebaseerd op jouw conditie en behoeften en worden individueel opgesteld. 

  • Aërobe oefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de cardiovasculaire conditie, zoals wandelen, fietsen en zwemmen.
  • Krachttraining: dit zijn oefeningen gericht op het versterken van de spieren, inclusief de spieren die belangrijk zijn voor het hart. Voorbeelden zijn oefeningen met lichte gewichten of weerstand.
  • Balansoefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de stabiliteit en het verminderen van het risico op vallen.
  • Flexibiliteitsoefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van gewrichten en spieren.
  • Ademhalingsoefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van kortademigheid.