Nek- en rugscholing

Wat is nek- en rugscholing

In onze maatschappij komen nek- en rugklachten steeds vaker voor. Het gevaar schuilt dat deze klachten zich op langere termijn gaan omzetten naar klachten van chronische aard. Denk hierbij aan aandoeningen aan de wervelzuil, whiplash, lage rugpijn, …

Door middel van nek- en rugscholing gaan we werken aan het voorkomen en behandelen we deze nek- en rugklachten. Hiervoor maken we gebruik van verschillende technieken om de spieren en gewrichten in de nek en de rug te versterken en te ontspannen. 

Waarom nek- en rugscholing?

Nek- en rugscholing richt zich op het verbeteren van de houding en het verminderen van pijn en ongemak.

Tijdens de sessies krijg je niet alleen een specifiek, individueel trainingsschema op maat waarbij de rug- en nekspieren intensief behandeld worden, maar leer je ook op welke manier je deze spieren correct moet gebruiken. Zo vermijden we verdere klachten en extra complicaties. 

Kinesitherapie voor nek en rug

Nek- en rugscholing wordt meestal ingezet als onderdeel van de behandeling van nek- en rugklachten, maar kan ook preventief ingezet worden om klachten te voorkomen. We werken steeds met een behandelplan op maat om je zo goed mogelijk verder te helpen. Hier maken we meestal gebruik van:

  • Mobilisatie-oefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid en flexibiliteit van de nek en rug.
  • Stabilisatie-oefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het versterken van de spieren die de wervelkolom stabiliseren.
  • Ontspanningsoefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het ontspannen van de spieren in de nek en rug, om zo spanning en pijn te verminderen.
  • Houdings- en bewegingsoefeningen: dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de houding en beweging van de patiënt tijdens dagelijkse activiteiten, zoals zitten, staan, tillen en bukken.