Neurologische revalidatie

Wat is neurologische revalidatie?

Neurologische revalidatie is een vorm van revalidatie die gericht is op het herstel van verloren of verminderde functies als gevolg van een neurologische aandoening of letsel.

Bij aandoeningen van het centraal en perifeer zenuwstelsel bij kinderen en volwassenen (beroertes, cerebrale parese, MS, ziekte van Parkinson, Spina Bifida, spierziekten…) is neurologische revalidatie dus een belangrijke tool om de zelfstandigheid van de patiënt op peil te houden. 

Waarom neurologische revalidatie?

Neurologische revalidatie streeft ernaar (een deel van) de zelfstandigheid terug te winnen of helpt het ziekteproces mee te vertragen. De therapie zorgt ervoor dat de patiënt in het dagelijkse leven zo goed mogelijk kan functioneren.

Neurologische revalidatie is gericht op het verbeteren van de functie, het verminderen van symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt.

Het doel van deze revalidatie is om de patiënt te helpen een zo groot mogelijke mate van zelfstandigheid te bereiken. 

Neurologische revalidatie oefeningen

Om de mobiliteit, kracht en coördinatie van het lichaam te verbeteren, maken we gebruik van een heel aantal revalidatie oefeningen. Deze worden altijd aangepast aan jouw individuele behoefte. Hiervoor stellen we een persoonlijk programma op dat bij jouw specifieke situatie past. 

  • Gangtraining: gericht op het verbeteren van de loopvaardigheid en het verminderen van gangstoornissen.
  • Evenwichtsoefeningen: gericht op het verbeteren van de balans en het verminderen van valrisico’s.
  • Spierversterkende oefeningen: gericht op het versterken van de spieren en het verminderen van spierzwakte.
  • Mobilisatie oefeningen: gericht op het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van gewrichten en spieren.
  • Coördinatie oefeningen: gericht op het verbeteren van de coördinatie en het verminderen van bewegingsstoornissen.
  • Functionele oefeningen: gericht op het verbeteren van het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals opstaan uit een stoel of het aan- en uitkleden.