Myofasciale revalidatie

Wat is myofasciale revalidatie?

Myofasciale therapie behandelt pijn die ontstaat door het slecht functioneren van spieren. Hierdoor ontstaan triggerpunten die een uitstralingspijn met zich meebrengen en pijn en stijfheid kunnen veroorzaken. Deze pijn kan verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Tijdens myofasciale revalidatie worden verschillende technieken gebruikt om deze triggerpunten te verminderen en de spieren te ontspannen.

Deze pijn en triggerpunten kunnen ontstaan door trauma, overbelasting, weinig beweging, stress of slechte voeding. 

Waarom myofasciale revalidatie? 

Myofasciale therapie heeft zijn resultaten al vaak bewezen in de sportwereld, waar overbelasting van de spieren regelmatig voorkomt. Maar ook voor diverse andere aanhoudende pijnklachten kan myofasciale revalidatie de oplossing zijn.

Zo wordt deze therapie toegepast bij onderandere hoofdpijn, nek- en schouderpijn, bepaalde spierpijnen, … De behandeling wordt altijd aangepast aan jouw individuele noden en behoeften. Het doel? Het verbeteren van je levenskwaliteit en het verminderen van de pijn en bewegingsbeperkingen. 

Myofasciale revalidatietechnieken

Tijdens myofasciale revalidatie worden verschillende behandeltechnieken gebruikt om zo de triggerpunten te verminderen en de spieren te ontspannen. Dit kan onder andere bestaan uit manuele therapie, dry needling, myofasciale release en oefentherapie. 

  • Stretching oefeningen: gericht op het verlengen en ontspannen van de spieren om de bewegingsvrijheid te vergroten.
  • Krachtoefeningen: gericht op het versterken van de spieren om de belastbaarheid te vergroten.
  • Mobilisatie oefeningen: gericht op het verbeteren van de mobiliteit en de bewegingsvrijheid van de gewrichten.
  • Evenwicht- en coördinatie oefeningen: gericht op het verbeteren van de balans en coördinatie van het lichaam.
  • Ademhalingsoefeningen: gericht op het verbeteren van de ademhalingstechniek en het verminderen van spanning in het lichaam.