Orthopedische en postoperatieve revalidatie

Wat is orthopedische revalidatie?

Orthopedische revalidatie behandelt een brede waaier van aandoeningen van het locomotorisch stelsel, die al dan niet operatief behandeld geweest zijn. Denk hierbij aan prothesen, letsels aan de kruisbanden, meniscus of ligamenten, frozen shoulder, fracturen…

Op deze manier herstellen we de functie en de mobiliteit van het bewegingsapparaat na een operatie, blessure of aandoening.

Waarom orthopedische revalidatie? 

Pijn en zwelling kunnen ervoor zorgen dat je minder gaat bewegen en dat brengt op termijn een verlies aan spierkracht met zich mee. En dat willen we uiteraard vermijden! Het is daarom uiterst belangrijk dat je niet te lang wacht met een aangepaste revalidatie. 

Het doel van orthopedische revalidatie is het verbeteren van je levenskwaliteit en het herstellen van de functie en mobiliteit. 

Orthopedische revalidatieoefeningen zijn zeer divers

Afhankelijk van de specifieke aandoening of blessure en de revalidatiedoeleinden van de patiënt kan de therapie bestaan uit verschillende soorten oefeningen:

  • Mobilisatieoefeningen: gericht op het verbeteren van de mobiliteit van het gewricht en het verminderen van stijfheid.
  • Krachtoefeningen: gericht op het verbeteren van de spierkracht rondom het aangedane gewricht.
  • Stabilisatieoefeningen: gericht op het verbeteren van de stabiliteit van het gewricht en het verminderen van instabiliteit en pijn.
  • Evenwichtoefeningen: gericht op het verbeteren van de balans en het verminderen van het risico op vallen.
  • Coördinatieoefeningen: gericht op het verbeteren van de coördinatie rond het aangedane gewricht en de rest van het lichaam.
  • Functionele oefeningen: gericht op het verbeteren van de functionele vaardigheden van de patiënt, zoals lopen, traplopen en opstaan uit een stoel.