Functionele revalidatie

Wat is functionele revalidatie?

Voor het verbeteren van alledaagse functionele activiteiten zoals lopen, staan, buigen en tillen doen we vaak een beroep op functionele revalidatie. Naast oefeningen die volledig op jouw maat opgesteld worden, gaan we ook kijken naar je houding en bewegingspatronen. Op die manier gaan we het ongemak proberen te verminderen.

Functionele revalidatie wordt dus vooral toegepast bij mensen die nood hebben aan houdingscorrectie, een beperkt gangpatroon hebben, reconditioneringstraining voorgeschreven kregen, … 

Waarom functionele revalidatie?

Functionele revalidatie kan nuttig zijn voor mensen die last hebben van fysieke ongemakken tijdens alledaagse handelingen zoals buigen en tillen. Daarnaast is het ook een zeer nuttige vorm van revalidatie om verdere complicaties te voorkomen. Zowel de levenskwaliteit als ongemak verbeteren op deze manier enorm.

Het uiteindelijk doel van functionele revalidatie is dan ook om je alledaagse activiteiten terug te kunnen uitvoeren zonder (of met zo min mogelijk) pijn en ongemak. 

Deze therapie kan bestaan uit: 

Afhankelijk van je eigen herstelplan, dat we samen opstellen, kunnen we gebruik maken van enkele soorten oefeningen.

  • Evenwichtsoefeningen: Evenwichtsoefeningen zijn gericht op het verbeteren van de stabiliteit en coördinatie van het lichaam. Voorbeelden van evenwichtsoefeningen zijn eenbenige stand, schommelen op een balanstrainer en balanstraining op een instabiele ondergrond.
  • Krachtoefeningen: Krachtoefeningen zijn gericht op het verbeteren van de spierkracht en -uithoudingsvermogen. Voorbeelden van krachtoefeningen zijn squats, lunges, push-ups en planks.
  • Mobiliteitsoefeningen: Mobiliteitsoefeningen zijn gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid en flexibiliteit van het lichaam. Voorbeelden van mobiliteitsoefeningen zijn kniebuigingen, heupdraaiingen en schoudercirkels.
  • Functionele oefeningen: Functionele oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de alledaagse functionele activiteiten van de patiënt, zoals lopen, staan, buigen en tillen. Voorbeelden van functionele oefeningen zijn het tillen van gewichten, traplopen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.