Sportspecifieke revalidatie

Wat is sportspecifieke revalidatie?

Sporten is gezond, maar brengt helaas soms ook blessures met zich mee. Na een sportgerelateerde blessure kan je bij ons terecht voor je herstel en revalidatie.

Uiteraard hangt heel het behandelplan af van de specifieke sport en blessure die je hebt opgelopen. Naast revalidatie gaan we ook kijken naar het aanpassen van techniek om zo verdere blessures te voorkomen. 

Waarom sportspecifieke revalidatie?

Als je een sportblessure oploopt, wil je maar één ding: zo snel mogelijk revalideren en terug op niveau komen. Dit kan bereikt worden door een combinatie van oefeningen die we samen opstellen in een persoonlijk behandelplan.

Op die manier gaan we werken aan het verbeteren van de kracht en stabiliteit, flexibiliteit en opbouw van uithoudingsvermogen en snelheid, afhankelijk van de blessure. 

Welke oefeningen tijdens sportrevalidatie?

Uiteraard is het behandelplan enorm afhankelijk van het type blessure en de sport die je uitoefent, maar over het algemeen gaan we werken met een aantal overkoepelende oefeningen. 

  • Plyometrische oefeningen: Dit zijn krachtige, explosieve oefeningen die vaak worden gebruikt om de kracht en snelheid van atleten te verbeteren. Voorbeelden zijn jump squats, jump lunges, en box jumps.
  • Evenwicht- en stabiliteitsoefeningen: Dit zijn oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de stabiliteit en balans van het lichaam. Voorbeelden zijn éénbeenstand, plank, en single-leg deadlifts.
  • Krachttraining: Dit omvat oefeningen die gericht zijn op het opbouwen van spierkracht en -massa, zoals squats, deadlifts, en bench press.
  • Stretching en mobilisatie: Dit omvat oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam. Voorbeelden zijn dynamische stretching, statische stretching en foam rolling.
  • Sport-specifieke techniektraining: Dit omvat oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de techniek en vaardigheden van een specifieke sport. Voorbeelden zijn balcontroleoefeningen voor voetbal of slagtechnieken voor honkbal.